Logo Kattenbelletjes
Food & Lifestyle Blogger

Worstenbroodjes op Verloren Maandag

Maandag 11 januari is het dit jaar Verloren Maandag en dan eet een groot deel van de Antwerpenaren worstenbroodjes en appelbollen. Waar deze lekkere traditie vandaan komt? Er doen heel wat mythes en verhalen de ronde maar een echt sluitend antwoord is er niet. 

Zo zou Verloren Maandag wijzen op een verloren werkdag. Op die dag legden vroeger de ambtenaren de eed af, vandaar ook de naam Verzworen Maandag. Hiernaast werden ze ook getrakteerd door 't Stad met een goedkoop traktaat. In de worsten werden namelijk de restjes vlees van de feestdagen verwerkt. Pas later zijn ook de Appelbollen hun intrede komen doen. 


Ingrediëntenlijst voor 8 worstenbroodjes

  • 480 gram ongekruid gemengd gehakt
  • bladerdeeg op rol (bij voorkeur rechthoek)
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • 1 eierdooier
  • 1 el paneermeel
  • Italiaanse kruiden naar smaak
  • peper en zout naar smaak
  • maanzaadjes

Bereidingswijze

  • Pel de sjalot en knoflook en versnipper ze.
  • Stoof sjalot en knoflook aan in een pan met een scheutje olijfolie.
  • Meng de gestoofde sjalot en knoflook doorheen het gehakt samen met 1 eitje, paneermeel en de kruiden. 
  • Vouw het bladerdeeg open en verdeel in 8 gelijke rechthoeken.
  • Weeg telkens 60 gram gehaktvulling af en rol ze tot worstjes.
Gehaktvulling op bladerdeeg
  • Sluit nu het bladerdeegpakje, druk de naden goed aan en leg het slot naar beneden.  Het is belangrijk dat het bladerdeeg de gehakt volledig omsluit anders zal het bladerdeegkoekje vochtig blijven onderaan. 
  • Dek af met een keukenhanddoek en laat een half uurtje rusten.
  • Maak insnijdingen bovenaan en bestrijk met wat losgeklopt eigeel en bestrooi met maanzaadjes.
Bestrijk de bladerdeegpakjes met eigeel
  • Bak de broodjes 30 minuten op 200°C.
  • Smakelijk.
Naar overzicht blog

Plaats een reactie