Logo Kattenbelletjes

Spaghettisaus

Spaghetti Bolognese

We mogen het geen spaghetti bolognese meer noemen volgens de burgemeester van Bologne. De spaghettisaus zoals wij die klaarmaken lijkt in de verste verte op de tagliatelle ragú uit Bologne. Die wordt daar ten eerste klaargemaakt met tagliatelle en niet met spaghetti want tagliatelle neemt de saus veel beter op. Een absolute no go is spaghettisaus met pasta i.p.v. pasta met spaghettisaus en dan nog eens overladen met gruyère kaas. Voor de mensen uit Bologne een abolute horror maar voor ons een delicatesse in elke keuken.

Grootmoeders geheim

Als er nu één recept is dat in geen enkele keuken op dezelfde manier klaargemaakt wordt dan is het wel spaghettisaus. De ene eet zijn saus graag met heel veel groentjes terwijl de andere liever een pure vleessaus eet. Ik deel graag mijn persoonlijke recept met jullie en hoop stiekem dat jullie hem overheerlijk vinden en hij vanaf nu in meerdere keukens terug te vinden is. De ingrediënten kan je natuurlijk naar eigen smaak aanpassen en je maakt er net zoveel van als je zelf wilt. Met mijn bereiding kan je gerust een paar extra porties invriezen 😉.
Neem ook de tijd voor pastasaus. De lekkerste saus is een saus die lang op het vuur gestaan heeft ❤.

Ingrediëntenlijst

  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • olijfolie
  • Italiaanse kruiden / spaghettikruiden
  • peper en zout
  • 500 gram gemengd gehakt (runds/varken)
  • 125 gram spekblokjes (optioneel)
  • rode wijn
  • 1 courgette
  • 3 wortels
  • 3 steeltjes bleekselder
  • 250 gram champignons
  • 2 paprika's
  • 1000 ml tomatenpassata
  • 1 eetlepel tomatenconcentraat
  • 1 eetlepel bloem
  • scheutje room
  • 2 eetletpels ketchup

Bereidingswijze

  • Ui fijnsnijden en teentje look persen.
  • Overige groentjes in kleine blokjes snijden. Courgette, paprika en wortels schil ik eerst. 
  • Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een diepe pan of wokpan en stoof hierin de ui en look samen met de kruiden. 
  • Stoof nu ook de rest van de groenten aan. Plaats een deksel op zodat alles goed kan aanstoven en roer regelmatig.
  • Neem een nieuwe pan en verwarm met een scheutje olijfolie. Bak hier het gehak en zorg ervoor dat er geen te grote stukken gehakt overblijven maar bak alles mooi rul. 
  • Blus het gehakt met een glas rode wijn en stoof verder aan.
  • Voeg nu de tomatenpassata en tomatenpuree toe aan de groenten. 
  • Overstrooi het gehakt met een eetlepel bloem zodat de saus straks goed blijft kleven. 
  • Voeg het gehakt toe aan de groentensaus  en laat verder sudderen. 
  • Werk af met de tomatenketchup en room. 
  • Serveer nu met pasta naar keuze en buon appetito!
Naar overzicht blog

10 reacties

Wim

Klinkt heerlijk nostalgisch, zo een lekkere spaghetti met zelfgemaakte pastasaus :)

Saskia

Hier de saus zelden uit een pakje. Maar daardoor ook wel elke keer weer net even anders.

Wanda

Zelfgemaakt is inderdaad stukken lekkerder dan kant en klaar. Ik heb ooit een recept hiervoor van mijn collega gekregen, lijkt veel op jouw recept behalve de rode wijn dan, maar dan maak ik inderdaad direct een voorraadje zodat ik het kan invriezen. Ideaal.

Kattenbelletjes Foto Pitoe

Dat is het leuke aan spaghettisaus, het kan op zoveel verschillende manieren. Ik maak ook altijd een grote portie zodat we wat kunnen invriezen :-).

Felice Veenman

hmmmm, een scheutje room ipv een scheutje wijn ?? dat kan nog wel eens een leuk alternatief zijn.

Kattenbelletjes Foto Pitoe

Ik vind het de saus een net iets zachtere smaak geven maar hangt volledig van smaak af natuurlijk.

nicole orriens

Ik gebruik hiervoor nog steeds zakjes en pakjes tot mijn schande... Dankjewel voor dit recept!

Kattenbelletjes Foto Pitoe

Das geen schande! Ik vind die kant en klare dozen van Miracoli ook erg lekker :-D.

Sandra

Zo lekker eigengemaakte saus! Wij eten het ook met spaghetti ipv tagliatelle

Lodi @ lodiblogt.nl

Wat een heelrijk recept. Ik maak eigenlijk altijd zelf saus voor de pasta, maar niet vaak rode saus, deze saus lijkt me heerlijk :) en ik ga het onthouden! Want met de gehakt en spek er in daar zijn ze hier blij mee!

Kattenbelletjes Foto Pitoe

Dank je wel! Veel succes ermee!

Kimberly

Ik ben dol op pasta. Ravioli is mijn absoluut favorite!

Kattenbelletjes Foto Pitoe

Hmmm idd ravioli is ook heerlijk. Ik eet alles van pasta supergraag.

nicole orriens

Het ziet er heerlijk uit. Ik schrik alleen een beetje terug voor de lange lijst met ingrediënten. Dan is een zakje/pakje toch wel erg handig voor de gemakzuchtige kok.

Kattenbelletjes Foto Pitoe

Valt best mee hoor, zijn vooral heel wat groentjes en hiervan gebruik jij net zoveel als jij zelf wil.

Georgina Lifestyle

Ben dol op pasta en bolognesesaus. Echter moet ik bekennen dat ik dit gewoon uit een potje koop.

Kattenbelletjes Foto Pitoe

Oh shame on you hahaha neen hoor ik eet hier ook wel graag eens de pastasaus van Miracoli :-D.

Plaats een reactie