Logo Kattenbelletjes
Food & Lifestyle Blogger

Ontspannen met ASMR

Druk druk druk

Je herkent de situatie waarschijnlijk wel. Je ontmoet iemand en vraagt hoe het met diegene gaat. In eerste instantie is het antwoord goed als we verder gesprek willen vermijden 😀 maar hiernaast blijken mensen het altijd zeer druk te hebben. Druk met het werk, met het gezin, met het huishouden, sociaal leven... Hier is het niet anders uiteraard. De combinatie werk - gezin - sociaal leven vormt heel vaak een evenwichtsoefening. Hiernaast wil ik mijn hobby, het bloggen, nog verder uitbouwen en hier kruipen uiteraard ook de nodige uurtjes in. Wanneer is er dan uiteindelijk tijd om even volledig te ontspannen?

Ontspanning

Waar ik zelf intens van kan genieten is luisteren naar het geluid van regendruppels of onweer (ok de laatste tijd niet meer want teveel is teveel 😛) of het gevoel als iemand mijn haren borstelt of knipt. Misschien heb je zelf al wel eens zo'n situatie meegemaakt waarbij een bepaald geluid je zo'n ontspannen gevoel kon geven of zelfs tintelingen waarbij je haren op de armen recht komen te staan. Dan spreken we over een ASMR-ervaring.

Wat is ASMR?

ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) is de term die gebruikt wordt om een gevoel te beschrijven dat gekenmerkt wordt door een tintelend gevoel in de hersenen, hoofd en hoofdhuid. Dit gevoel wordt getriggerd door een geluid zoals: fluisteren, knisperende papiertjes, tikkende nagels of het geluid van iemand die met een potlood schetst op papier. Veel mensen vinden dit aangenaam en ontspannend, maar sommigen kunnen zich er ook ongemakkelijk bij voelen. Niet iedereen is even gevoelig voor ASMR. Sommige mensen ervaren het gevoel veel minder of soms zelfs helemaal niet.

You-Tube sensatie

Op YouTube vind je duizenden voorbeelden van ASMR video’s. Hiermee probeert men de ASMR van de kijker te triggeren door heel zacht te praten of te fluisteren en door gebruik te maken van diverse objecten die bepaalde geluiden produceren. Er bestaan You-Tube video's die uren duren en vol zitten met getik (= tapping) op verschillende objecten. De opnameapparatuur is ook van groot belang. Zo is het meest optimaal om de video's te beluisteren met een koptelefoon waarbij de YouTuber kan spelen met het geluid en je zo afwisselend geluiden hoort in het linker- en rechteroor. Velen vinden het gek maar het werkt bij mij echt wel zeer ontspannend. Voor het slapengaan even de koptelefoon op en ik merk dat mijn mallemolen aan gedachten langzaam maar zeker op de achtergrond verdwijnt waardoor ik veel sneller in slaap kan vallen.

Enkele aanraders

Alhoewel er heel wat ASMR video's terug te vinden zijn kent de wereld van ASMR ook enkele toppers waaronder:

Whispers Red

Gentle Whispering

Hebben jullie al een ASMR video bekeken? Hoe is jullie ervaring hiermee?

Naar overzicht blog

9 reacties

Gea

Leuke blogpost. Zelf ben ik niet zo van de asmr, maar ik geloof zeker dat mensen er wat aan hebben

Sherry

Goede blogpost heb je geschreven. Druk zijn daar heb ik iedere dag last van.

KoolFamily

Soms denk ik echt dat ik van een andere planeet kom. Echt nog nooit eerder van gehoord...

Manon

Ik kan het nog wel eens kijken als ik ziek ben en zo half tv wil kijken, maar met een oog slaap en ontspan zeg maar.

Joyce - SomedayTodayNL

Oh ik heb echt helemaal niks met asmr, of geluiden op zich! Ik kan daar echt niet van ontspannen gewoon.

nicole orriens

Nog nooit bekeken, maar ik had er wel eens over gelezen. Heel apart vind ik het! En dat het zo 'n succes is ook!

Melanie Hoogvliet

Ik zou dan denken aan het ruizen van de zee maar ik word van geluidjes vooral snel overprikkeld en krijg er juist geen rust door.

Kirsten Erin

Wat interessant zeg, ik kende deze term niet. Zoals ik in de vorige reactie lees, vind ik zelf ook regen en de zee erg fijne geluiden. Heerlijk dat dit je gedachten tot rust kan brengen.

Cynthia

Ik heb hier inderdaad wel eens eerder van gehoord. Regendruppels op een dakraam vind ik erg ontspannend, net als het geluid van ruizende golven.

Plaats een reactie